Du er her: Forside / Tal & analyser / Aktuelt / Efterkommeres holdninger adskiller sig fra indvandrere og danskeres

Efterkommeres holdninger adskiller sig fra indvandrere og danskeres

Ny medborgerskabsundersøgelse viser, at efterkommere af ikke vestlige indvandrere har deres egne holdninger til bl.a. ytringsfrihed og tilkaldelse af politi.

Efterkommere af ikke-vestlige indvandrere har særegne holdninger til en række spørgsmål. Det viser Udlændinge- og Integrationsministeriets nyeste medborgerskabsundersøgelse.

  • Efterkommere mener i højere grad end indvandrere og personer med dansk oprindelse, at alle mennesker i Danmark skal have mulighed for at udøve deres religion og bære religiøse symboler.

    Den holdning deles af 9 ud af 10 efterkommere og kun hhv. 6 ud af 10 oprindelige danskere og 8 ud af 10 indvandrere. 
  • Efterkommere mener i højere grad end indvandrere og personer med dansk oprindelse, at alle grupper – uanset yderligtgående holdninger – har ret til at mødes og tale deres sag. 

    Den holdning deles af 8 ud af 10 efterkommere, 7 ud af 10 indvandrere og 6 ud af 10 danskere.
  • Efterkommere mener i mindre grad end indvandrere og personer med dansk oprindelse, at man bør melde kriminelle handlinger til politiet. 

    8 ud af 10 danskere og indvandrere afviser, at det skulle være i orden at holde politiet udenfor. Kun 7 ud af 10 efterkommere afviser det.

  • 3 ud af 10 efterkommere mener, at man har ret til at kritisere hinandens måde at leve på. Blandt danskere og indvandrere mener 5 ud af 10, at indvandrere har ret til at kritisere danskernes måde at leve på, og 6 ud af 10, at danskere har ret til at kritisere indvandreres måde at leve på.

Hvert år laver Udlændinge- og Integrationsministeriet en spørgeskemaundersøgelse om indvandrere og efterkommeres medborgerskab. I Medborgerskabsundersøgelsen 2017 er der særlig fokus på nydanskeres værdier og holdninger.

Læs mere her